сабота, 07 јануари 2012

aku Futur

Aku sedang futur,
solatku umpama persinggahan hambar,
puasa?Aaah…perutku tak tahan lapar,
malamku berlalu tanpa qiamullail,
mashafku tersisih tagih perhatian,
... ... catatan amalanku mengeluh hampa.

Aku sedang futur,
melangkah ke jilsah terasa susah,
mendengar pengisian terasa muak,
aku mahukan bebas dan rehat,
bukan langkah yang sering diatur,
bukannya taklifan yang sering membeban.

Aku sedang futur,
bermalas santai menonton filem,
bertukar cerita berbual kosong,
lebih ku suka dan ku damba,
dari ziarah yang belum tentu hasilnya,
dari tazkirah yang belum pasti penerimaannya.

Aku sedang futur,
dakwah bagai merampas segala,
studyku..wangku..masa lapangku,
amar makrufku bukannya dipeduli,
nahi mungkarku dibiar sepi,
jadi..untuk apa aku bertahan lagi?

Ya, aku memang sedang futur!
Tapi kenapa kalian menjauh?
Mengapa tiada tangan yang menghulur,
memaut bahu berkongsi kekuatan,
menutur mau’izah mendamai jiwa?
Bukankah kita umpama bangunan,
saling menguatkan pabila lemah,
saling memperingat tatkala lupa?

среда, 04 јануари 2012

kerana Sebuah Tarbiyah

"ehm ada orang komen wall aku dalam fb lah...video?? ..mataku mula menanti dengan penuh kesabaran untuk melihat apa yang terkandung dalam sebuah video ini.....semakin lamaa....air mata keegoanku mula membasahi pipi.....ya Allah..ya Allah...ya Allah.......serta merta aku bangun mensucikan diri dan bersujud meminta taubat dariNYA.........Allahurabbi....... :'(

Bila aku terlalu memikirkan tentang diriku.. tiba-tiba aku tersentap dengan sebuah hadiah teguran dari seorang sahabat...walau pun aku tidak mengakui bahawa diriku semakin mengorak langkah jauh dari wasilah ini..

hati mula merintih kesakitan, tidakkah kita akan rasa sakit bila kita dalam keadaan selesa tiba-tiba dikejutkan secara mendadak?? pasti anda akan terkejut bukan...begitulah jua hatiku nan yang satu ini...

terima kasih ya Allah kerana engkau menghantar seseorang sebagai perantara untuk mengetuk pintu hatiku yang kian suram ini...

layakkah aku untuk kembali menagih kisah cintaMU? setelah aku duakan dengan cinta kepada makhlukMU?
Ampunkan daku ya Allah, sesungguhnya aku sedar yang engkau akan jadikan insan2 kesayanganku itu sebagai satu bahan uji kaji untuk wasilahMu ini....

kekadang aku bermonolog sendiri "aku dah penat kena tarbiyah" astagfirullahalazim...bukannya aku tidak mengetahui bahawa kerana sebuah tarbiyah itulah tanda Engkau tidak pernah lekang dari ingin mendidikku sebaik mungkin..............

maafkan daku...~~~~hambaMu Yang Hina Ini........

понеделник, 02 јануари 2012

1 ST SEMESTER

1 ST SEMESTER.

pejam celik pejam celik, rupanya aku kini di bumi asing jauh dari tempat asalku, kini aku berada di sintok kedah, bukan di tawau Sabah. Minggu orentasi ku telah memberi 1 kenangan pahit bila mana aku jatuh pengsan semasa taklimat bersama pengetua DPP, terus terang aku katakan semua berlaku disebabkan kemurungan, tekanan dan perubahan persekitaran yang berlaku ke atas diriku…

Minggu kedua aku berada di sini, aku mulakan memakai Purdah kerana sudah cukup rasanya semasa minggu pertama aku berikan masa untuk insane di sekelilingku mengetahui rupa parasku yang tidak seindah mana ini, dan sehinggalah ke hari ini..Alhamdulillah aku masih istiqamah memakainya.

kemudian aku terjumpa satu sinar yang membuatkan aku tidak merasa keseorangan di sini, iaitu Adhoc Anak Negeri Sabah, dalam persatuan ni ramai kawan-kawan baru yang aku jumpa dan terasa seakan bebas bilamana bertemu kami bebas berbicara menggunakan bahasa SABAH!! yes..I’m Sabahan! aku sayang mereka semua, walaupun ada kisah hitam yang pernah berlaku, mungkin silapku jua menyebabkan mereka tersalah faham akan maksud yang ingin aku sampaikan, tapi semua itu aku anggap sebagai pengalaman berharga untuk aku hadapi hari esok yang sudah pasti lebih mencabar dari sebelumnya.. ingin aku kongsikan beberapa watak yang menjadi kisah hidupku bersama adhoc ni..

1.       Blacksakura Sad- kalau tgok nama ni macam kesian je orang ni kan, nama pun dan menunjukkan, tapi sebenarnya, dia seorang  yang paling nakal dalam adhoc ni, dan kini aku menggelarnya kasanova, kerana sikapnya yang “player” kepada ramai gadis..termasuk aku?? owh tidak… J

2.       Bunga Kubur- aku suka nama ni, sebab setiap kali tgok namanya, aku ingatkan kematian, dan dialah orang pertama yang panggil aku ninja..hehe, pertama2 tu hot jugak, tapi lama2 layan jak, dia antara salah seorang penghibur post2 orang dalam fb tu.:)

3.       Cyro- ini adalah YDP Adhoc, sekarang jadi mantan sudah, banyak yang aku belajar dari dia, walaupun dia sibuk macam mana pun dia masih ada masa untuk membantu kami jalankan program 1’st Step Programme: Family Day hari tu..semoga lepas ni dia akan lebih sukses dalam kerjayanya

4.       Kiela Lah- dia ni adik dari aku, senior paling  sporting, kalau bercakap men lepas jak, tapi lucu menghiburkan suasana, dan kini dia sudah berpunya dengan orang yang punya perangai yang sama dengan dia..hehe

5.       Kalolo Chai- ini pulak TYDP , 1st jumpa masa dorang ambil kami dari airport tgok macam sombong, tp dial ah juga orang yang pertama menegur aku masa aku baru sampai di uum ni, tgok macam serius, tapi lucu2 juga..aku pun doakan semoga lepas ni terus sukses dalam kehidupan (ayat2 ni khas untuk yang bakal ekspiet jak!!) hehe

6.       Retro Indie-kalau ada aktiviti baik kamu masuk sama-sama dalam kumpulannya, muka yang bonyok pun boleh senyum, kalau buat lawak, sampai mo pecah perut…hehe, skrg kurang sudah lucunya, al-maklumlah dah jadi TYDP yang baru, jadi kena serius cikit, sikit jak lah..hehe

7.       Nieta- paling suka ni orang sebab sikapnya yang spontan, kalau dia mo buat, dia buatlah tu..hehe, dan paling tabik wanita suksis pulak ni, suara pun macam2 puan polisi suda,ada tanda2 mo jadi polis suda tu..

8.       Lieq dan Eunica- kedua-dua mereka ni adalah bekas satu sekolah ku, c yuli xsekolah rendah, c eun pula x sekolah menengah, dan mereka2 ni lah yang lebih tau dahulunya aku ni macam mana…hehe, siap ada yang ckp “rock” lagi…hehe adedeh…layan ja lah…aku seperti yang dahulu Cuma skrg perbezaan ku lebih kepada cara pemakaianku… J

9.        Sharkawi Sappari-1 st2 aku masuk dalam group adhock, aku dah di sambar gossip dgn insan ini, walaupun kami nda pernah pun berjumpa, hehe, lucu pula kalau ingat balik..tapi apapun insane ini bagiku adalah insane yang misteri, perwatakan dalam fb, blog dan sebenarnya sangat berbeza..pesanku: jadilah diri anda sendiri dan enjoy kehidupanmu skrg..

10.   Aminah- ini adalah senior aku masa di SM KONVENT ST, URSULA hari tu, dia ni bakal mo ekspiet macam 1 org kalolo di atas ni, nda banyak yang aku dapat kenali dirinya, mungkin atas keterbasan waktu, tapi semangatnya dalam Adhoc aku tabek spring lah..hehe, adakah lagi yang boleh pengganti kak Aminah ni ya?

11.   Awan Terbang- ini dia, no komen (dendamku untuk siram air ma dia belum terbalas) hehe, nda pa ada lagi sem depan.

12.   Hazrul- ni pulak Press kami sekarang, agak serius di situ, hehe tapi apapun kami tetap sokong anda dari?? hehe dari dpp masing2 kot….

13.   Baharuddin- ni pula aku save no. nya dalam hp BAHARMPP, hehe…tp nda pernah pun aku sms @call no. nya..hehe, 1 tabik spring utk MPP, aku mmg suka tgok MPP ada gaya bakal pimpinan negara…cewahhh :p

14.   dan antara nama lain..Juk ita, Jue Ahmad, Nal List, Razali, Penjolok Ambuk, Haziq, C zul bha ni, Yanie yang Sibuk, Que Dania, Sopian Sait, Subri Ubik, Ema, dan ramai lagi……terima kasih atas kenangan ini..saya sayang kamu semua, kerana kamu telah beri “ramai” kenangan manis semasa aku masih berada di bumi sintok nie……last word!! di sini kita bengam!! J

SUATU SAAT nanti..

^_____^.v
·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄ Ʒ> SUATU SAAT NANTI < Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·


Andai suatu saat aku hilang daripada pandanganmu,
usah kau cari aku kerana aku tidak pernah meninggalkanmu.
Andai suatu saat aku berhenti menghubungi dirimu,
usah kau gusar kerana aku juga ingin waktu untuk diriku.
Andai suatu saat aku mengalirkan airmataku,
usah kau usap kerana aku ingin membasuh kekecewaan hatiku.

Namun andai suatu saat engkau hilang daripada pandanganku,
aku akan sentiasa mendoakan kebahagiaan dirimu.
Andai suatu saat engkau berhenti menjawab panggilanku,
ingatlah aku sentiasa ada saat-saat kau memerlukan diriku.
Andai suatu saat kau tersenyum bahagia,
aku juga akan tersenyum gembira melihat dirimu bahagia.

Cuma pesanku,
andai suatu saat engkau memerlukan aku
dan aku tiada untuk membantumu
usahlah kau rayu aku.......
Bukan kerana aku membenci dirimu
tapi kerrana aku takut aku akan menyakiti hatimu....♥